Nils Elias Hägglund, Trehörningsjö 1896

Fredagen den 15 dennes på afto­nen tog sig en arbetare Nils Elias Hägglund det orådet före, att hos bonden Johan Ersson i Trehörningsjö göra en farlig hemgång, i det han kom inru­sande i köket, siktande med ett skarpladdat gevär på en i rummet ensam för tillfället varande son i huset.

Den­ne hann dock lyckligtvis skynda sig ut genom tvenne andra rum och und­komma, så att den kula som fridstö­raren avfyrade förfelade sitt mål.

Oroad av skottet och den förfölj­des rop skyndade det övriga gårds­folket till, men tordes ej gå in i hu­set, enär orostitaren fattat posto på bakgården bakom några buskar, varifrån han avsköt ett skott genom fönst­ret till köket, och ett eller två andra skott i annan riktning, varav det ena var nära att träffa Johan Ersson själv.

Senare på aftonen avlossade samme orosstiftare ett skott genom ett fönster till köket hos faktor Olof Edlund, varvid kulan gick tvärs igenom rummet och fastnade i dörrpanelningen i mot­satta väggen.

Vid det fönster, varigenom kulan gick, satt flera barn läsande sina läxor, och är det ett försynens under, att icke någon blev träffad av skottet. Hade kulan gått några tum längre ned kunde olyckan blivit i sanning ödesdiger.

Orosstiftaren hade svärtat sig i ansiktet för att dymedelst göra sig oigenkännlig.

Polisförhör hölls dagen därpå med anledning av det skedda av länsman Hörnfeldt, varvid den brottslige, som under tiden fasttagits och hållits un­der bevakning i en närgränsande by, erkände tämligen oförblommerat sitt tilltag, ehuru i fräck ton, men ville söka göra troligt, att han endast skjutit på måfå, utan avsikt att träffa någon människa.

Mannen, som under flera år varit järnvägsarbetare, är född inom församlingen samt omkring 30 gammal och ogift. Han införpassades till länsfängelset i avbidan på rannsakning.

Dömd

Arbetaren Nils Elias Hägglund från Karlsviken, född den 19 januari 1864 och häktad för mordförsök m.m. har dömts för mordförsök och hemfridsbrott att undergå straffarbete i 4 år och 6 månader.

Örnsköldsviksposten 26/10 1896 och 28/1 1897.

Relaterat